Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2006 13:16 - АДСИЦ - мит или реалност?
Автор: guslarche Категория: Бизнес   
Прочетен: 2111 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В последно време все по-често се говори за акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), като особено внимание се обръща на тези, влагащи пари в недвижими имоти. Според мен този вид инвестиции ще придобива все по-широка популярност.

Най-общо казано да обобщя за дейността на АДСИЦ-ите. Те набират средства от широк кръг инвеститори и да влагат събрания ресурс в два основни актива - недвижими имоти и вземания. Създаването им стана възможно след приеманато на Закона за дружества със специална инвестиционна цел. Като цяло тези компании могат да извършват тясна по обем дейност. Дружествата, инвестиращи в недвижимости, купват недвижими имоти и вещни права върху тях, извършват строителство, както и подобрения, с цел предоставянето на обектите за управление, отдаване под наем, лизинг или аренда, както продажба. Сред плюсовете на тази инвестиция е, че ликвидността е сравнително висока, тъй като акциите на компанията задължително се търгуват на Българска фондова борса. Друг привлекателен за инвеститорите момент е, че тези дружества са длъжни да разпределят 90% от печалбата си като дивидент на акционерите.

Освен чисто пазарните принципи за очаквани печалби, големият интерес към такива компании до известна степен се дължи и на факта, че подобни дружества дават възможност и на дребни инвеститори да влагат парите си в по-големи недвижими имоти. Доскоро в България такава възможност беше сравнително ограничена. Бумът на пазара на имоти в последните години обаче привлече интереса на много играчи и доведе до създаването на акционерните дружества със специална инвестиционна цел.

Освен възможност за по-широко участие на пазара на недвижимости с тези дружества се намалява и степента на риск за неинституционалните инвеститори. Това е следствие от наличието на диверсифициран портфейл от активи, в който тези компании инвестират. Не е без значение и фактът, че чрез инвестиции в АДСИЦ се избягва забраната в българската конституция за покупката на земя от чужденци. Сега чуждестранни лица могат да косвено, но и легално да участват на този пазар.

При прогнозиране на бъдещето на инвестициите в такива фондове, трябва да се отчете и фактът, че в процеса на присъединяване към ЕС за земеделие ще се отпускат значителни средства и това ще привлече сериозни инвестиции в сектора. 

За мен специално ми много странно как се тази пазарна ниша досега не беше толкова развита, при положение, че разполагаме с такива природни богатства и поземлени терени, пък да не говорим за нашето си черноморие.

Незнам защо само едно дружество доколкото знам инвестира във вземания, тъй като това е също така перспективна платформа за по-агресивните инвеститори.

Еми, за сега това е от мен...ако Ви е интересно чакам вашите коментари по темата...а сега айде, че имотите скокнаха над 1500 евро кв.м. Дерзайте и внимателно с инвестицийките, че после да няма....ама Аз това, такова...



Тагове:   реалност,   АДСИЦ,   мит,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: guslarche
Категория: Бизнес
Прочетен: 35823
Постинги: 6
Коментари: 10
Гласове: 35
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031